EmailTwitterFacebookLinkedIn

Hoe veilig is jouw wachtwoord

Hieronder willen wij u tips geven om een sterk wachtwoord te kunnen maken.

1. Maak ‘m lang

Een kort wachtwoord is gemakkelijk te onthouden, maar een lang wachtwoord is veiliger. Hoe langer je hem maakt, des te moeilijker het voor inbrekers wordt om hem te kraken. Zorg dat je wachtwoord minstens twaalf tekens telt, met minimaal twee cijfers. Maar meer is beter.

2. Gebruik willekeurige tekens

Zorg dat je je wachtwoord nergens opslaat. Dat wil zeggen: maak een password aan dat lastig te raden is. Onthoud daarbij dat je dit soort dingen niet in je wachtwoord moet gebruiken: namen van jezelf of bekenden, telefoonnummers, verjaardagen, plaatsen, bestaande woorden, constant dezelfde letter en simpele toetsenbordpatronen, zoals qwerty. Ook omgedraaide woorden zijn simpel te kraken. Gebruik liever een reeks van willekeurige tekens, afwisselend met letters, nummers en symbolen.

3. Maak unieke wachtwoorden aan

Het is onverstandig om voor elke dienst hetzelfde wachtwoord in te stellen. De reden is eenvoudig: kent een hacker er één, dan kent hij ze allemaal. Zorg daarom dat je per account een compleet ander wachtwoord hebt. Ben je bang dat je ze vergeet? Lees dan punt vier.

4. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Door al die ingewikkelde wachtwoorden voor elke website en dienst wordt het misschien een hele opgave om ze überhaupt te kunnen onthouden. Gelukkig zijn daar oplossingen voor in de vorm van wachtwoordbeheerders. Voor alle systemen zijn hier verschillende apps voor die jou helpen bij het opslaan en managen van de wachtwoorden, zodat je inlogs altijd bij de hand hebt. Deze managers kun je overigens ook gebruiken om wachtwoorden te genereren. Daarbij kun je instellen hoe lang het wachtwoord moet zijn en uit wat voor tekens hij moet bestaan. Een wachtwoordbeheerder heeft altijd wel één masterpassword nodig. Zorg ook dat die veilig is én dat je hem kunt onthouden.

5. Verander regelmatig

Wil je het echt serieus aanpakken met de veiligheid van je wachtwoorden, dan laat je het niet bij één keer een sterke beveiliging instellen. Je zou een wachtwoord eens per maand of eens per drie maanden kunnen veranderen, mits je een even sterke gebruikt uiteraard.